Khamis, 21 Januari 2010

Apa Yang Penulis Surat Jualan Harapkan?

Apabila anda mengupah seorang penulis surat jualan untuk menulis surat jualan anda apa yang anda harapkan darinya. Sudah tentu anda harapkan supaya hasil tulisan penulis surat jualan tersebut mampu menghasilkan jualan yang meletup buat anda.

Namun tahukah anda penulis surat jualan hanyalah seorang penulis surat jualan. Mereka mengharapkan sesuatu dari pelanggan mereka bagi menghasilkan tulisan yang baik.

Apakah yang diharapkan oleh seorang penulis surat jualan terhadap pelanggan mereka sebelum beliau menulis surat jualan.

1) Produk. Penulis surat jualan sememang terpaksa melihat keseluruhan produk dan jika produk tersebut ebook beliau terpaksa membaca secara bagi mengetahui apa kandungannya. Ini penting kerana seorang jurujual harus kenal dan mahir dengan produk yang dijual dan ianya serupa juga bagi seorang penulis surat jualan.

2) Kepada siapa produk tersebut ditujukan. Ini penting kerana takut-takut surat jualan tersebut ditujukan pada niche yang salah. Contohnya katakan penulis surat jualan tersebut mahu menulis bagi sebuah ebook tentang diet yang khusus bagi para wanita. Katakan penulis surat tersebut telah menulis dengan baik sekali dimana beliau tujukan mesej tentang risiko bahaya penyakit jika tidak berdiet kepada para wanita. Namun pasaran yang luas bagi topik diet adalah para wanita yang ingin keli8hatan cantik dan lansing. Oleh itu apabila salah memilih niche surat jualn tersebut tidak mampu menghasilkan jualan yang meletup walaupun ianya ditulis dengan baik.

3) Apakah tawaran bonus diberikan. Baik mungkin pada awalnya pelanggan tidak pasti samada untuk memberikan tawaran bonus kepada pembeli. Namun jika ini dapat diputuskan lebih awal penulis surat jualan tersebut mampu menghasilkan ayat-ayat yang power bagi menambah tarikan surat jualan tersebut

4) Begitu juga dengan jaminan. Adakah pelanggan memberi jaminan kepada bakal pembeli. Namun jika pada awalnya tidak dapat ditentukan tidak mengapa kerana ianya boleh ditambah jika ada kemudian.

5) Harga produk. Ini juga penting kerana penulis surat jualan akan menekankan nilai harga yang diberikan dan membandingkannya dengannya dengan perkara lain. Jika ini tidak diputuskan lebih awal mungkin ayat bagi menunjukkan niali berbaloi tertinggal dan terlupa untuk dimasukkan.

6) Dan apa yang diharapkan oleh seorang penulis surat jualan adalah komen dari pelanggannya. Ini kerana yang sangat memahami akan produk adalah tuan punya produk dan jika tuan punya produk mampu memberikan sebanyak muingkin info / maklimat kepada penbulis surat jualan ianya sangat-sangatlah diharapkan.

Ini adalah sebahagian (perkara utama) yang diperlukan oleh seorang penulis surat jualan. Lagi banyak info yang beliau perolehi lagi hidup dan lagi bercakaplah hasil tulisan surat jualan tersebut.

Oleh jika anda mengharapkan penulis surat jualan menghasilkan surat jualan yang mampu menjual anda harus memberikan info2 yang tertentu kepada penulis tersebut. Ianya berbalik kepada soalan : Apa, Siapa, Mana, Bila, Bagaimana anda bolejh berikan jawapan kepada soalan-soalan tersebut yang mana ianya mempunyai kaitan dengan produk yang ingin dijual.

Wallahu'alam

Tiada ulasan: